Pacific Rim National Park Reserve is een parkreservaat in de provincie British Columbia, aan de westkust van Vancouver Island. Het reservaat is opgedeeld in drie regio’s: Long Beach, de Broken Group Islands en de West Coast Trail.

Het hele gebied beslaat een oppervlakte van 511 vierkante kilometer land en oceaan. Kenmerkend aan het landschap zijn de ruige kusten en de weelderige gematigde regenwouden.

Wildlife in Pacific Rim National Park Reserve

Het park biedt een thuis aan diverse soorten wildlife, zoals de zwarte beer, de wasbeer, de black-tailed deer, de poema, wolven, marters en nertsen. Daarnaast zijn er door de ligging aan de kust ook veel zeedieren te zien, zoals zeehonden, bruinvissen, zeeleeuwen en vele soorten walvissen die hier vlak langs de kust scheren. Wildlife spotten is dan ook een geliefde bezigheid wanneer men het park bezoekt.

Ligging van het park

Het park bestaat uit een smalle kuststrook langs de westkust van Vancouver Island. Het park wordt aan de oostelijke zijde afgeschermd door de Insular Mountains, een gebergte dat het binnenland van Vancouver Island afschermt van de kustgebieden van de Stille Oceaan.

Tijdens de herfst- en wintermaanden wordt er voortdurend vochtige lucht vanaf de oceaan aangevoerd die hier snel opstijgt tegen de bergketens, waardoor hier erg veel neerslag valt. Die grote hoeveelheid neerslag verklaart ook de aanwezige ‘gematigde regenwouden’. Tijdens de zomermaanden is het gebied gelukkig droger.

Drie secties van het Pacific Rim National Park Reserve

De drie delen van het park zijn:

Long Beach

Long Beach is het meest toegankelijke deel van het park en hierdoor ook het best bezochte deel. Het beslaat het kustgebied van Tofino naar Ucluelet. Het belangrijkste kenmerk van dit gebied is Long Beach zelf. Volgens Parks Canada is de officiële lengte van Long Beach 16 kilometer. Dit is correct, maar deze lengte klopt alleen wanneer het eb is. Tijdens hoogwater wordt het strand onderbroken door rotsformaties. De totale afstand wordt overbrugd door Schooner Cove, Long Beach, Wickaninnish Beach en Combers Beach en bij laag getijde vormen zij samen Long Beach.

Het klassieke stuk Long Beach tussen Schooner Cove in het noorden en Wickaninnish Beach in het zuiden is ongeveer 6,5 kilometer lang. Langs dit deel van het strand ligt ook de Green Point camping, met kampeerplaatsen voor zowel tenten als kleine campers. Ook zijn er talloze schitterende wandelroutes in deze regio.

Broken Group Islands

De regio van de Broken Group Islands bestaat uit een baai Barkley Sound met meer dan honderd kleine eilanden. De grootste beboste eilanden zijn Effingham, Turret, Turtle, Dodd, Jacques, Nettle en Gibraltar Island. Het gebied is alleen per boot toegankelijk en is vooral populair bij kajakkers. Verspreid over de eilanden zijn er zeven campings te vinden.

West Coast Trail

Het meest zuidelijke deel van het Pacific Rim National Park is een wandelroute die 75 kilometer langs de westkust van Vancouver Island van Port Renfrew naar Bamfield loopt. Het pad werd oorspronkelijk aangelegd om schipbreukelingen een infrastructuur te bieden naar de bewoonde wereld, een kwestie van leven en dood.

De aanleg van de route duurde van 1907 tot 1910, maar raakte in de jaren 50 verwaarloosd. Sinds de jaren 70 is het pad opgeknapt en trekt tegenwoordig bezoekers van over de hele wereld die deze unieke wandelroute in deze unieke omgeving willen afleggen. De West Coast Trail is een uitdagende wandelroute langs rotsachtige stranden, door regenwoud en soms over ruig en modderig terrein. De totale route is te wandelen in 5-7 dagen.