Spotted Lake is een afgesloten meer/bassin met een zeer hoog zoutgehalte, gelegen ten noordwesten van Osoyoos in British Columbia, Canada. Het meer ligt in het zuidelijk deel van de Okanagan Valley, een van de warmste streken van heel Canada.

Het meer is eenvoudig te bereiken via Highway 3. Het beslaat een oppervlakte van zeven bij 25 kilometer. In de zomer, wanneer het meer voor het grootste deel droog ligt, ontstaan honderden kleine vijvers. Bij grote regenval smelten de talloze ‘ponds’ weer samen tot een groter meer.

Zout en mineralen in Spotted Lake

Het bassin is zeer rijk aan diverse mineralen en bevat dichte afzettingen van magnesiumsulfaat, calcium en natriumsulfaat. Ook zijn er hoge concentraties gemeten van acht andere mineralen en lagere hoeveelheden zilver en titaan.

Wanneer het meeste water is verdampt in de zomer, onthullen zich kleurrijke minerale afzettingen. Hierdoor krijgt het een ietwat mystieke uitstraling, een prachtig fenomeen dat veel toeristen aantrekt. Het magnesiumsulfaat, dat in de zomer kristalliseert, levert een belangrijke bijdrage aan de vaak bijzondere kleuren. In de zomer de harden de resterende mineralen uit en vormen natuurlijke  ‘loopbruggen’ rond de vele vijvertjes.

First Nations en Munitie

Oorspronkelijk was het meer voor de First Nations eeuwenlang een heilige plaats vanwege de heilzame werking van de talloze mineralen die het water rijk is. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de mineralen uit Spotted Lake gebruikt bij de productie van munitie.

Vervolgens kwam het gebied voor 40 jaar onder de controle van de familie Ernest Smith. In 1979 probeerde Smith het publiek te interesseren door van Spotted Lake een kuuroord te maken. Uit protest reageerden de First Nations hierop door een bod te doen op de grond. In oktober 2001 werd de deal beklonken en de 22 hectare grond werd verkocht en hiermee geconserveerd.

Spotted Lake tegenwoordig

Tegenwoordig is het meer omringd door een hek en staat er langs de weg een bord met de vermelding dat het meer beschikt over magische en helende krachten. Ondanks de plaatsing van het hek langs de oever van het meer, is het meer goed te bezichtigen en veel bezoekers stoppen om dit wonderschone natuurverschijnsel te bekijken.

Bekijk deze video voor een impressie.