Stanley Park is een openbaar stadspark in Vancouver, British Columbia. Het 1.001 hectare grote park is vrijwel geheel omgeven door het water van de Vancouver Harbour en de English Bay. Jaarlijks komen miljoenen bezoekers op het park af voor de meer dan 200 km aan fiets- en wandelpaden. Maar vooral de iconische totempalen zijn een bijzondere attractie.

Dwars door het park loopt de Lions Gate Bridge Road, die het noordelijke en het zuidelijke deel van de stad met elkaar verbindt. Tripadvisor riep in 2014 Stanley Park uit tot “top park in the entire world”. Al met al berichtte Vancouver Sun destijds hierover.

Geschiedenis van Stanley Park

Doordat het een van de eerste gebieden van de stad is die verkend werd tijdens de kolonisatie heeft Stanley Park een lange geschiedenis. Zo is het stuk land duizenden jaren lang gebruikt door inheemse volkeren. Dit was voordat British Columbia gekoloniseerd werd door de Britten tijdens de Fraser Canyon Gold Rush in 1858. Na de kolonisatie werd het gebied van het park met overvloedige bronnen geëxploiteerd door de kolonisten.

Toen het gebied in 1886 tot de stad behoorde is het gebied uitgeroepen tot eerste stadspark van Vancouver. Daarbij is het stadspark vernoemd naar Lord Stanley. Hij was een Britse politicus die destijds benoemd werd tot gouverneur-generaal van de stad.

Natuur

In tegenstelling tot andere grootstedelijke parken, is Stanley Park geen door een landschapsarchitect aangelegd park. Het is een oorspronkelijk dichtbebost gebied dat sinds de achttiende eeuw nagenoeg onaangeroerd is gebleven.

In het gebied staan zo’n half miljoen bomen, waarvan sommige een hoogte hebben bereikt van wel 76 meter. Zo zijn sommige van deze bomen honderden jaren oud. Het gebied is getroffen door 3 zeer zware stormen in 2006 waarbij vele bomen verloren gingen. Echter zijn er veel nieuwe bomen geplant.

Recreatie in het park

Vancouver Seawall is de oever die het park beschermt tegen de getijden. Daarnaast is de renovatie van deze oever een populaire route van veel ‘Vancouverites’ om recreatiesporten te beoefenen. Denk hierbij aan skaten, wandelen, joggen of fietsen. Bovendien is het park een heerlijke oase van rust in de drukke stad Vancouver. En dat niet alleen, het park herbergt namelijk vele bospaden, strandjes, een meertje, kinderspeelplaatsen en het populaire Vancouver Aquarium. Maar ook leuk om te bezoeken in Stanley Park zijn de totempalen, een populaire attractie voor veel toeristen.