Surfen in Tofino? Nog nooit van gehoord….waar ligt dat? Tofino ligt op Vancouver Island…het is een surfstadje dat anders is dan je ooit zult zien. Waar de surfstandaarden meestal worden geijkt aan surflocaties zoals Santa Monica of de exotische Hawaïaanse stranden, is Tofino compleet anders.

Gelegen aan de Pacifische kust van Vancouver Island is Tofino een klein stadje met een kleine 1.900 inwoners. In tegenstelling tot de warme, exotische omstandigheden waar je elders kunt surfen, is de westkust van Vancouver Island een surflocatie voor wildemannen, met lange baarden en droogpakken.

Surfen in Tofino, Vancouver Island

Het water is koud, reusachtige golven beuken op de stranden met ontzagwekkende kracht en de koude oceaannevel prikt in je gezicht. Door de elektrische lading van de oceaanenergie kan je niet anders dan kippenvel krijgen, of je het nu koud hebt of niet. De boze oceaan lijkt je te willen afschrikken. Wat doe je hier?

Precies, je bent hier om de ruige golven van Tofino te bedwingen. Surfen in Tofino, Vancouver Island is een beleving die je als surfer móet hebben meegemaakt. De surflocaties met palmbomen zijn een afgezaagd stereotype, been there done that…

Wanneer je voor het allereerst aan de westkust van Vancouver Island komt, valt je mond open. Gedrapeerd in smaragdgroen mos groeien torenhoge rode cederbomen, korstmossen bungelen aan  de takken en varens ontspruiten uit de vochtige bosbodem. Het voelt misschien zelfs een beetje unheimisch, het lijkt alsof je op een andere planeet bent aangekomen. De natuur is simpelweg onbeschrijflijk, zo mooi en apart.

Het stadje Tofino ligt als een baken langs de uitgestrekte kust. Als bij een hippieparadijs aan het einde van de wereld rijden Volkswagenbusjes af en aan, barst het van de gezellige eettentjes en zijn er ’s avonds kampvuren op het strand waar vrijgevochten levensgenieters samenkomen. Tofino heeft echt een cultstatus, zeker in de winter (november tot februari) wanneer de golven op zijn hoogst zijn. Reiziger Martijn de Greve vertelt zijn ervaring met surfen in Tofino.

Mijn ervaring met surfen in Tofino

Eerst even over mezelf. Ik ben een vrij ervaren surfer en heb diverse populaire surflocaties bezocht in mijn leven. Uiteraard de plaatsen waar je ‘moet’ zijn geweest, zoals Santa Monica, de Australische westkust en de Golf van Biskaje, heb ik wel gehad. Toen iemand me zei dat ik eens moest gaan surfen in Tofino vroeg ik direct waar dat lag…nog nooit van gehoord. Wel, ik kan je zeggen: zo’n prachtige omgeving heb ik nog niet eerder in gesurft, bijna surrealistisch.

Reisverslag over het surfen in Tofino