Ergens verstopt in het hart van de Canadese Rockies, is Emerald Lake een echte verborgen schat. Omringd door de hoge pieken van de Kicking Horse Valley in Yoho National Park, British Columbia, ligt in een prachtige omgeving Emerald Lake, een meer dat zo uit een sprookje lijkt te komen. Toen ik er de eerste keer aankwam viel ik even stil en moest ik eerst even met mijn ogen knipperen, het voelde gewoon niet realistisch, zo mooi!

De vegetatie bij Emerald Lake bestaat uit gevoelige plantensoorten door de verschillende microklimaten. Bovendien zijn er vele wilde orchideeën te vinden die in deze evenwichtige omstandigheden kunnen overleven. Daarnaast is Emerald Lake een geweldige plek om dieren in het wild te spotten. Deze worden namelijk aangetrokken door de belangrijke waterbron.

Een bezoek aan Emerald Lake, zomer of winter?

Het meer doet haar naam echt eer aan. De smaragdgroene glinstering van het meer verwelkomt bezoekers van juni tot november, voordat de vorst de omgeving doet veranderen in een winter wonderland tijdens de lange winter.

De zomer is de meest populaire periode om het meer te bezoeken, maar ook in de winter is Emerald Lake een schilderachtige plek om te bezoeken. Trek je sneeuwschoenen aan, ga crosscountry skiën of geniet van de heerlijke rust van de omgeving. In vergelijking met de populaire bestemmingen zoals Lake Louise is Emerald Lake, zeker in de winter, echt een stukje paradijs op aarde.

In de omgeving zijn er verschillende wandelroutes en is er de mogelijkheid om per kano de glinsterende jade wateren te verkennen.

Geschiedenis van het meer en de Emerald Lake Lodge

Het meer werd voor het eerst ontdekt in 1882 door de Europese ontdekkingsreiziger Tom Wilson, toen hij zijn ontsnapte paarden opspoorde. Hij vernoemde het meer voor de prachtige jade kleur. Zoals die wordt veroorzaakt bij gletsjermeren door de glaciale afzettingen.

Begin 1900 werd de Emerald Lake Lodge gebouwd aan de rand van het meer en huisvestte de reizigers van de Kicking Horse Pass. Tegenwoordig is de lodge is uitgegroeid tot een prachtig pand met een fiks aantal rustieke hutten. Gelegen langs de rand van het meer, heeft iedere hut een eigen open haard. Het oorspronkelijke gebouw is nu een formele eetkamer, een gezellige lounge om weg te kruipen rond de grote stenen open haard. En een bar die is geconserveerd uit een saloon in Yukon uit de negentiger jaren van de negentiende eeuw.

De route naar Emerald Lake

Emerald Lake is gelegen op ongeveer 2,5 uur rijden van Calgary. Vanuit Calgary hoef je alleen maar de Trans Canada Highway te volgen. Bovendien passeer je hierbij de grens tussen Alberta en British Columbia en Mount Robson. Vlakbij het dorpje Field zijn de Takakkaw Falls, Burgess Shale en Lake O’Hara aanraders om te bezoeken. Bovendien loopt er vanaf de Trans Canada Highway een weg naar het meer.

Natural Bridge

Leuk om langs deze weg het meer te bezoeken, is de Natural Bridge, op 1,9 kilometer van Field af gelegen. Deze Natural Bridge is een indrukwekkende natuurlijke rotsformatie die de stroom van de Kicking Horse River overspant. Bovendien was dit net ten westen van Field waar de langzamer bewegende wateren van het gebied hun afdaling beginnen door de canyon. Dit was voordat deze is vergezeld door de rivier Amiskwi.

Gevormd door de eroderende krachten van het stromende water over wat eens een waterval is geweest. Zo is de Natural Bridge een krachtige herinnering aan hoeveel invloed het water heeft. En dit in het vormgeven van het landschap.