Medicine Lake is gelegen in Jasper National Park, Alberta, Canada. Het ligt op ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van het stadje Jasper, Alberta. Het meer is ongeveer 7 km lang en is een relatief ondiep meer. Het meer ligt langs de weg van Jasper naar Maligne Lake.

Medicine Lake beschikt over een aanzienlijke populatie van regenboogforel en beekforel en is een paradijs voor vliegvisser’s. Ook bald eagles en visarenden doen het gebied rondom het meer frequent aan, waar deze vogels leven van de vispopulaties.

Geologie van Medicine Lake

Medicine Lake is in geologisch opzicht een bijzonder meer. In eerste instantie lijkt het een gletsjermeer, zoals de vele andere, maar dat is het allerminst. Het meer wordt gevoed door gletsjers en in wezen is het niet echt een meer, maar eerder een overloopgebied van de Maligne River, die vanuit Maligne Lake naar de Athabasca River stroomt.

Tijdens de zomermaanden wordt er door de hogere temperaturen versneld smeltwater aangevoerd, waardoor het waterniveau van het meer stijgt en een overloopgebied vormt. Maar zet in de loop van het seizoen op grotere hoogte eenmaal de vorst in waardoor de aanvoer van smeltwater stopt, dan loopt het meer leeg in een aantal sinkholes die uitmonden in een ondergronds grottenstelsel, dat naar de Athabasca River stroomt.

Het ondergrondse afvoersysteem van het meer is enorm uitgebreid en het water stroomt door een stelsel van geërodeerde kalksteen naar de 16 kilometer verderop gelegen Maligne Canyon. Geologen schatten de omvang van het grottensysteem op het grootste ontoegankelijke grottensysteem ter wereld.

Dus wanneer de hoeveelheid smeltwater zo groot is dat de sinkholes niet de capaciteit hebben om de hoeveelheid water te verwerken, dan stroomt het meer vol.

Wildlife

Aan de randen van het meer is ook verrassend veel wildlife te vinden, zoals grizzlyberen, zwarte beren, herten, kariboes, wolven, elanden en bergschapen. Deze zijn vooral tijdens het zomerseizoen actief rond het meer.

Deze video van een moederbeer met twee cubs is aan de oever van het meer opgenomen.

Met de rondreis Autorondreis Alberta en BC in Vogelvlucht kom je langs het prachtige en bijzondere meer.