Port Renfrew op Vancouver Island is van oudsher een gemeenschap die is gebouwd op de houtindustrie. Maar in de laatste jaren heeft dit kleine dorpje een flinke transformatie ondergaan. Port Renfrew is sinds kort de Tall Tree hoofdstad van Canada.

De ontdekking van een bos met massieve en bijzondere cederbomen zes jaar geleden trekt meer en meer toeristen aan van over de hele wereld. Nu het bedrijfsleven deze aantrekkende toeristische toestroom heeft omarmt, is het ecotoerisme aantrekkelijker voor Port Renfrew dan de houtkap.

Port Renfrew, centrum van ecotoerisme

Port Renfrew is gelegen op twee uur rijden van Victoria en ligt aan de westkust van Vancouver Island. Een klein stukje rijden vanaf het centrum, brengt je naar Avatar Grove. Ontdekker van de enorme bomen TJ Watt zag de ongewoon hoge en massale ceders toen hij de regio bezocht in 2009. “Wij vonden deze immense bomen in de dichtbegroeide bossen,” vertelt Watts.

Watt’s organisatie The Ancient Forest Alliance zorgde samen met de Kamer van Koophandel van Port Renfrew dat het gebied van Avatar Grove in 2012 tot beschermd gebied werd uitgeroepen.

“Avatar Grove trekt sindsdien steeds meer bezoekers die deze enorme bomen willen zien. Elk jaar komen er meer en meer toeristen,” zegt Watts.

Gedurende de zomer komen er soms wel 200 bezoekers per dag van over de hele wereld, sommigen zelfs uit Europa of uit de Verenigde Staten. “Er is een massale toestroom van hogeboomtoerisme en we hebben ons nu omgedoopt tot Tall Tree Capital of Canada,” zei Ken Wu van The Ancient Forest Alliance.

De impact van het ecotoerisme op de kleine gemeenschap van 250 inwoners is vrij groot. Want door de toestroming moeten cabins gebouwd worden om de vele toeristen te huisvesten. Ze willen allemaal de ruwe schoonheid van Vancouver Island bewonderen en vooral beleven.

Één van de meest iconische hoge bomen in het gebied staat ook wel bekend als ‘Big Lonely Doug’. Het is de op één na grootste douglasspar van Canada. Samengevat, de boom is bijna vier meter in doorsnee, 67 meter hoog en naar schatting ongeveer 1000 jaar oud.

Dit bos van majestueuze douglassparren, grote rode ceders is een oerbos, van het formaat Jurrassic Park,” zegt Wu.