Strathcona Provincial Park is gelegen op Vancouver Island en is het oudste provinciale park van British Columbia en het grootste op Vancouver Island. Het park is opgericht in 1911 vernoemd naar Donald Alexander Smith, de 1st Baron Strathcona en Mount Royal, een rijke filantroop en spoorwegpionier. Het park is gelegen binnen Strathcona Regional District.

Toerisme in Strathcona Provincial Park

Strathcona Provincial Park is vooral een gewilde toeristische bestemming vanwege de meren, watervallen en gletsjers. Buttle Lake is een populaire bestemming om te zwemmen, kanoën, kajakken en vissen.

Het park omvat campings en een aantal trajecten waar men kan langlaufen of skiën. Het park is dus zowel in de zomer als in de winter een goede vakantiebestemming.

Topattractie in het park is Della Falls, een waterval die met 440 m hoogte wordt beschouwd als de hoogste waterval in Canada en 16e  in de wereld. De enige manier om Della Falls anders te bereiken dan per helikopter, is door het Great Central Lake, dat ‘officieel’ net buiten het park ligt, per boot over te steken of te lopen.

Della Falls is te voet te bereiken, maar houd dan wel rekening met een wandelroute die zeven uur duurt (enkele tocht). De wandelroute is prachtig en loopt deels over een oud treinspoor dat vroeger werd gebruikt door de houtindustrie. Voor de wandeling is een gemiddeld tot gevorderd niveau vereist. Beginnende wandelaars zullen het erg zwaar hebben.

De 6500 meter dikke Karmutsen Formation is een enorme rotsformatie in het park en populair om te bezichtigen. Het is een opstapeling van tholetisch basalt en breccias uit de Late Trias. Bijzonder aan deze rotsformatie is dat het wellicht het dikst aangeslibde deel van een oceanisch plateau wereldwijd is dat  bestaat uit basale sedimentlagen. Deze rotsformaties maken deel uit van de Insular Mountains, een grote vulkanische bergketen die Vancouver Island en de Queen Charlotte Islands vormt. In Strathcona Provincial Park is basalt de meest voorkomende rotsvorm. Ongeveer de helft van de bergen, met inbegrip van Golden Hinde (2.195m.), de hoogste berg van Vancouver Island, bestaat uit basalt.

Het park is goed te bereiken vanaf Highway 19 via een ontsluitingswegen en talloze gravel roads.