Waterton Lakes National Park is een nationaal park gelegen in de zuidwestelijke hoek van Alberta en grenst in het zuiden aan Glacier National Park in Montana. Waterton werd opgericht in 1895 en vernoemd naar Waterton Lake, een bergmeer dat op de grens ligt tussen Canada en de VS. Dit meer werd op zijn beurt vernoemd naar de Victoriaanse natuuronderzoeker en natuurbeschermer Charles Waterton. Het totale Waterton Lakes National Park beslaat een oppervlakte van 505 km2 van ruige bergen en wildernis.

Natuur op z’n best

Waterton Lakes National Park is de perfecte plek voor spectaculaire landschappen, om wild te bekijken en te genieten van een uitstekende recreatieve mogelijkheden. Ontdek de natuur op zijn best. Waterton Lakes is een adembenemend deel van Canada en een klein noordelijk deel van de States, waar de majestueuze Rocky Mountains plots opdoemen uit de glooiende prairies. Te midden van de pieken zijn de meren van Waterton Lakes National Park gelegen, uit de rotsen uitgehouwen door oude gletsjers in de laatste ijstijd.

De uniciteit van Waterton Lakes is een mix van ongebruikelijke geologie, het milde klimaat, zeldzame wilde bloemen en een ware overvloed aan flora en fauna. Het is een omgeving die eeuwenlang onveranderd is gebleven.

De unieke biosfeer van Waterton Lakes National Park

In 1979 werd Waterton Lakes National Park aangewezen als een van de ‘World Biosphere reserves’, aangezien het park over unieke ecosystemen beschikt, zowel in de bergen, de weides, de meren en de wetlands. Op een relatief klein deel aardoppervlak zijn In Waterton Lakes zeer diverse habitats vertegenwoordigd, zoals prairiegraslanden, espbossen, alpine toendra, hoge weiden, lagere subalpiene bossen en loof- en naaldbossen.

In 1995 werd het park op de Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege het kenmerkende klimaat en de gevarieerde flora en fauna.

Toegankelijkheid

Waterton Lakes is het hele jaar door geopend, maar het belangrijkste toeristische seizoen is tijdens de maanden juli en augustus. De enige commerciële faciliteiten die beschikbaar zijn in het park, bevinden zich in het plaatsje Waterton, gelegen aan het Upper Waterton Lake. Het park varieert in hoogte van 1290 meter bij Waterton tot 2910 meter op Mount Blakiston in het noorden van het park. Het park biedt vele schilderachtige wandelroutes, met inbegrip van Crypt Lake Trail.

De Crypt Trail

De Crypt Lake Trail is een van de meest unieke wandelingen die je ooit zult tegenkomen. In 1981 werd deze beoordeeld als “Canada’s Best Hike”. In 2014 werd de Crypt Lake Trail door National Geographic beoordeeld als een van ’s werelds 20 meest indrukwekkende wandelroutes.

Bij de wandeling hoort ook een 15-minuten durende boottocht over Upper Waterton Lake naar het begin van de wandeling: Crypt Landing. De wandelroute komt langs 4 spectaculaire watervallen: Hell Roaring Falls (op 1 km), Twin Falls (op 3,5 km), Burnt Rock Falls (op 5,6 km) en de Crypte Falls (op 8 km). Een hoogtepunt van de wandeling is voor velen de stalen ladder en de 20 meter lange tunnel  door de berg. Na een korte manoeuvre rond een klif (met kabel voor extra veiligheid), kom je aan bij het prachtige Crypt Lake, dat op 8,7 kilometer vanaf de aanvang ligt..

Bekijk hier de 9 mooiste wandelroutes van Canada.

Toerisme in Wateron Lakes National Park

In 2012-2013 brachten zo’n 400 duizend toeristen een bezoek aan Waterton Lakes. Het park is een enorme trekpleister vanwege de uitstekende wandelmogelijkheden. Ook bevat het park enorm veel mogelijkheden om te kanoën en kajakken. Een mooie Lake Cruise behoort ook tot de mogelijkheden.

Bezoekerstip: The Prince of Wales Hotel National Historic Site is een zeer bijzondere plek in Waterton Lakes National Park. Het is het laatste hotel van een reeks typische jaren-20 hotels uit de vorige eeuw. De prachtige architectuur, gecombineerd met de geweldige omgeving, maken een bezoek aan dit hotel absoluut de moeite waard. Op de website van Parks Canada staat meer achtergrondinformatie over dit prachtige hotel