Yoho Nationaal Park ligt in de Canadese Rocky Mountains aan de westelijke zijde van de Continental Divide. Het park is gelegen in het zuidwestelijke deel van de provincie British Columbia. Yoho National Park wordt aan de zuidelijke zijde begrensd door Kootenay National Park en aan de westelijke zijde door Banff National Park, dat gelegen is in het oosten van de provincie Alberta. De naam Yoho is ontleend aan het Cree-woord dat staat voor ontzag en verwondering.

Yoho National Park heeft een oppervlakte van 1.313 km2 en is daarmee het kleinste van de vier aaneengesloten nationale parken in de regio. Yoho National Park vormt samen met Jasper National Park, Kootenay National Park en Banff National Park maar ook met de drie provinciale parken Hamber Provincial Park, Mount Assiniboine Provincial Park en Mount Robson Provincial Park in British Columbia, de Canadian Rocky Mountain Parks. Het bezoekerscentrum van het park is gelegen vlak langs de Trans Canada Highway in Field, British Columbia. Al met al staat Yoho National Park sinds 1984 op de UNESCO lijst van Werelderfgoed.

Het weer in Yoho National Park

Door de westelijke ligging ten opzichte van de Continental Divide, krijgt het gebied vrij veel neerslag te verwerken. In de winter variëren de gemiddelde temperaturen tussen -15 en 5 °C. In de zomer is de gemiddelde temperatuur gemiddeld 12,5 °C met uitschieters naar zo’n 20 °C. Uiteraard verschillende temperaturen aanzienlijk wanneer men grotere hoogtes opzoekt.

Kicking Horse River

De Kicking Horse River is de voornaamste rivier die door Yoho stroomt en vindt zijn oorsprong in de Wapta en Waputik ijsvelden in het park. De rivier heeft een natuurlijke brug door middel van een rotsformatie. Deze formatie ligt 3 kilometer ten westen van het plaatsje Field en is te bereiken vanaf de weg naar Emerald Lake.

De Kicking Horse River stroomt zuidwestelijk en heeft drie watervallen. De laatste en grootste is Wapta Falls, met een hoogte van 30 meter. Wapta Falls is tevens een van de grootste watervallen van Canada, zowel in breedte als in volume.

Fossielen

De Canadese Rockies bestaan ​​voor een groot deel uit sedimentair gesteente en huisvesten een fors aantal fossiele vindplaatsen. De Burgess Shale in Yoho National Park is een van ’s werelds rijkste vindplaatsen van zeldzame fossielen. Deze vindplaats werd in 1909 ontdekt door Charles Walcott.