Als je naar Canada reist heb je een geldig en elektronisch leesbaar paspoort nodig. Een Nederlandse Id-kaart is dus niet geldig. Het paspoort dient de hele reisperiode (tot en met één dag na terugkeer in eigen land) geldig te zijn. Canada heeft per 15 maart 2016 het ETA formulier ingevoerd. Het ETA formulier is vergelijkbaar met het ESTA formulier dat de VS gebruikt wanneer je het land bezoekt en is alleen geldig wanneer je per vliegtuig naar Canada reist.

Het ETA formulier is een document dat aangeeft dat men naar Canada mag reizen. In plaats van dat je via de gebruikelijke procedure een visum aanvraagt, hoef je slechts in te loggen op de officiële website van Citizenship and Immigration Canada (CIC). Binnen enkele minuten ben je op de hoogte of je voor een ETA formulier in aanmerking komt en vrij naar Canada mag reizen.
Net zoals bij andere elektronische formulieren, moet de reiziger vervolgens het formulier uitprinten en samen met de andere verplichte reisdocumenten overhandigen bij het aan boord gaan van een vlucht naar Canada.

Belangrijk: Het invullen van je ESTA of ETA formulier vraagt je aandacht!
Een verkeerd paspoortnummer is een veel gemaakte fout. Je verwisselt makkelijk bijvoorbeeld de letter B voor het cijfer 8 op het aanvraag formulier. Gevolg is dat je een akkoord krijgt op basis van een verkeerd paspoortnummer. Je kunt dan niet inchecken en mag dus niet aan boord van het vliegtuig.

Voordelen van het ETA formulier Canada

De voordelen van het ETA formulier zijn voornamelijk veiligheidsredenen en een toegenomen snelheid in verwerking. Om een ETA formulier Canada te kunnen verkrijgen, is het van belang eenmalig bepaalde gegevens in te dienen, zoals de naam en geboortedatum, maar ook biometrische gegevens zoals vingerafdrukken. Vervolgens zal de reisverificatie online worden verwerkt.
Het ETA-systeem lijkt in eerste instantie omslachtig, maar omdat het om een eenmalige procedure gaat, zal de binnenkomende reizigersstroom in Canada sneller en efficienter kunnen worden verwerkt. Ook worden ongewenste migranten buiten de deur gehouden, aangezien zij voor hun reis reeds worden afgewezen.

Hoe vraag je het ETA formulier Canada aan?

Het ETA formulier kun je maximaal tot 72 uur (beter eerder) voor vertrek aanvragen en betalen met i-Deal door hier te klikken. Je kunt de online aanvraag in vullen en is in 5 minuten geregeld. De aanvraag is 5 jaar geldig, tenzij je paspoort eerder verloopt. De aanvraag van het ETA formulier kost €19,95 per persoon.

Note: Voor de aanvraag van het ETA formulier ben je zelf verantwoordelijk!!

Invoerbepalingen

Je bent in Canada op vakantie en hebt goederen gekocht en wil die meenemen naar Nederland. Naast kleding en voorwerpen voor persoonlijk gebruik mag je als reiziger bepaalde hoeveelheden artikelen belastingvrij en zonder invoerrechten binnenbrengen.

 

Je hoeft geen belastingen bij invoer te betalen voor:
– 1 liter sterke drank of
– 2 liter mousserende wijn of
– 2 liter likeurwijn zoals sherry of port of een proportioneel assortiment van deze producten en
– 4 liter niet-mousserende wijn en
– 16 liter bier

 

Let op! De vrijstelling geldt alleen voor personen van 17 jaar en ouder.

Je hoeft geen belastingen bij invoer te betalen voor:
– 200 sigaretten of
– 250 gram rooktabak of
– 100 cigarillo’s of
– 50 sigaren of een proportioneel assortiment van deze producten.

 

Let op! Tabaksproducten mag je alleen meenemen voor eigen gebruik. Zijn de tabaksproducten niet voor eigen gebruik? Dan volgt naheffing van belasting, inbeslagname en eventueel een boete.
Let op! De vrijstelling geldt alleen voor personen van 17 jaar en ouder.

 

Neem je zelf geneesmiddelen mee over de grens, die bestemd zijn voor eigen gebruik tijdens de reis? Dan hoef je geen belastingen bij invoer te betalen voor die geneesmiddelen.

Let op! Er gelden speciale regels voor geneesmiddelen waarin zijn verwerkt; verdovende middelen, beschermde dier- en plantensoorten, enzovoorts.

Je hoeft geen belastingen bij invoer te betalen voor andere goederen die je buiten de EU kocht, als de totale waarde niet meer is dan € 430. Onder die € 430 vallen ook geschenken die je meeneemt. De waarden van geneesmiddelen, tabaksproducten, alcoholhoudende producten en persoonlijke bagage zoals hierboven in de tabel staan, tellen niet mee bij deze € 430.

Let op! Neem je handelsgoederen mee? Dan moet je daarvoor wel belastingen bij invoer betalen! De vrijstelling van belastingen bij invoer geldt niet. Neem bij binnenkomst de rode doorgang en doe aangifte bij de Douane!
De waarde van 1 artikel mag niet worden gesplitst over meer personen. Als je dus 1 artikel meeneemt met een waarde van meer dan € 430, dan moet je over het hele bedrag belasting betalen.

Voorbeelden:
Je koopt een camera van € 500. Je moet over het volledige bedrag belasting betalen.
Je koopt een horloge van € 400 en een vulpen van € 55. Het totaalbedrag is € 455. Je hoeft alleen belasting te betalen over de vulpen.