De munteenheid van Canada is de Canadese dollar $ (CAD). Canadees geld is beschikbaar in biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. De munten zijn beschikbaar in 5 cent (nickel), 10 cent (dime), 25 cent (quarter), 1 dollar (loonie) en 2 dollar (toonie). Munten van een cent worden niet meer gemaakt, contante bedragen worden naar boven of beneden afgerond met 5 cent.

Het is vrijwel overal in het land mogelijk om Canadees geld op te nemen bij een geldautomaat (ATM). Geld opnemen is vaak goedkoper met een bankpas dan met een creditcard. Echter is een creditcard onmisbaar in Canada omdat in alle gelegenheden met een creditcard betaald kan worden. Daarnaast kun je niet zonder creditcard inchecken bij een accommodatie of een auto huren. Alle bekende creditcards zoals VISA, Mastercard en American Express worden geaccepteerd op de meeste plekken.

Contant Canadees geld of creditcard?

Hoewel het gebruikelijker is in Canada om met een creditcard te betalen, is het wel altijd handig om contant geld bij de hand te hebben. Het is in Canada namelijk gebruikelijk fooi te geven. Bijvoorbeeld bij het uit eten gaan of na afloop van een excursie, is het gewoon om een fooi te geven aan de bediening of je gids.

Bij de benzinepomp betaal je vrijwel overal met creditcard. Ook in hotels is het normaal om met je creditcard af te rekenen.

Waarde Canadees geld

Wist je dat de Canadese dollar een van de meest waardevaste valuta ter wereld is? Om die reden hebben vele landen en banken wereldwijd belegd in Canadese dollars om hun geld voor de toekomst zeker te stellen. Bereken hier de actuele koers.

Plastic

Wanneer iemand zegt dat hij of zij met plastic betaalt, ga je er vanuit dat diegene met een pas betaalt. Toch is het in Canada een niet veel gebruikte term meer. Waarom niet?

Sinds 2011 heeft Canada het oude papiergeld vervangen waardoor tegenwoordig alle papieren bankbiljetten verruilt zijn voor plastic bankbiljetten. Bovendien gaan de kleurrijke biljetten van polymeer langer mee en is het eveneens hygiënischer.