Het weer in Canada staat te boek als ‘altijd koud’, maar dat is allerminst waar. Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s. Natuurlijk zijn er enorme streken waar het vrijwel altijd koud is, maar dan heb je het vooral over de noordelijke poolstreken. Er zijn regio’s waar het weer vrij voorspelbaar is, maar ook regio’s waar het van minuut tot minuut kan veranderen.

Met betrekking tot het weer in Canada kan je als stelregel aanhouden dat in het Zuiden, langs de grens met de Verenigde Staten, de hoogste temperaturen voorkomen. Het is tevens de grensstreek waar de meeste Canadezen wonen. Van West naar Oost kunnen we qua weer het volgende beeld schetsen: British Columbia heeft de zachtste winters en de mildste zomers, maar de meeste neerslag en hoogste luchtvochtigheid. De prairies hebben de koudste winters en de oostelijke provincies krijgen in de winters de meeste sneeuw te verduren en hebben de koelste zomers.

Seizoenen

De seizoenen in Canada zijn zeer scherp afgebakend. Over het algemeen zijn de zomers in het hele land aangenaam warm. De warmste streken zijn zuidelijk Ontario, waar je veel wijngaarden ziet, en de regio Vancouver in BC, onder invloed van de Pacifische luchtstroom. De overgang van zomer naar herfst geschiedt altijd vrij radicaal. In een korte overgangsperiode kleuren de esdoorns prachtig rood, vooral in het stroomgebied van de St. Lawrencerivier. Na een herfst die soms maar een maand duurt, zet koning winter in, een periode  die, met name in de noordelijker streken, wel vier tot vijf maanden aan kan houden. Wanneer de lente zich aandient, staat alle flora in no-time in bloei en vaak binnen een maand zet de zomer reeds in. Ook deze duurt, net als de winter, relatief lang ten opzichte van de herfst en lente.

Verder naar het Noorden zijn de winters langer ten opzichte van de zomers. Ook gedurende de zomermaanden blijven de temperaturen vaak onder de 15 graden, maar er zijn regio’s die tijdens de zomer te maken krijgen met een hittegolf, waarbij de temperatuur plots stijgt tot wel 30 graden.