De Bay of Fundy is een baai aan de Atlantische kust, gelegen tussen de Canadese provincies New Brunswick en Nova Scotia. Een heel klein deel van de baai tipt de Amerikaanse staat Maine aan. In het verleden werd de baai ook wel French Bay/Baie francaise genoemd door de ontdekkingsreiziger en cartograaf Samuel de Champlain.

Het is de plek waar 12 walvissoorten ieder jaar paren, spelen en plankton proberen te vangen. Maar ook kun je de kliffen van 90 meter hoog beklimmen met uitzicht op de oceaan. En dat niet alleen, je kunt hier heerlijke verse vis, kreeft, sint-jakobsschelpen, mosselen en gerookte zalm nuttigen.

Bay of Fundy en de getijdeverschillen

De Bay of Fundy staat wereldwijd bekend om een van de hoogste getijverschillen ter wereld. Kortom, samen met Nimas Basin en Burntcoat Head, beide gelegen in Nova Scotia. In het voorjaar worden daar verschillen gemeten van maar liefst 14,5 meter tussen eb en vloed, met incidentele uitschieters naar wel 16,3 meter.

De voortdurende strijd tussen de locaties in het gebied werd door de Canadese Hydrografische Dienst beoordeeld op een statistisch gelijkspel, met gemiddelde metingen van een 16,8 meter getijverschil.

Het grootste verschil dat ooit is gemeten was in de nacht van 4 op 5 oktober 1869 tijdens een tropische storm. Hierbij werd een getijdeverschil in de Bay of Fundy gemeten van 21,6 meter. Dit was mede ten gevolge van een extreem lage luchtdruk en springtij. Tijdens de 12,4 uur durende getijdeswitch stroomt er zo’n 115 miljard ton water in en uit de baai.

Cape Chignecto is gelegen in het uiterste westen van het Nimas Basin (deel van de Bay of Funda), waar het getijdewater via het smallere Minas Channel, het Minas Basin in- en uitstroomt. Dit kanaal is 5,6 kilometer breed en ongeveer 106,7 meter diep. Door deze zee-engte zijn de getijdestromen hier zeer krachtig. De kracht die hiermee gepaard gaat is te vergelijken met 8.000 treinmotoren of 25 miljoen paarden.

Hopewell Rocks

De Hopewell Rocks zijn verreweg de meest iconische rotsen van de regio en zijn gelegen in Hopewell Rock Park. Dit ligt op een half uurtje rijden ten zuiden van de stad Moncton, New Brunswick.

The Hopewell Rocks, ook wel de Flowerpot Rocks, zijn bijzonder gevormde rotsformaties, veroorzaakt door de erosie van de getijden. De rotsen variëren in hoogte van 13 tot 23 meter gelegen aan de oevers van Cape Hopewell. Vanwege de extreme getijverschillen zijn deze rotsen een aantrekkelijke toeristische locatie. Dit aangezien de rotsen bij eb te bewonderen zijn vanaf het strand dat de rotsen omgeeft. Hieraan is enig risico verbonden, aangezien men bijtijds het strand weer moet hebben verlaten bij het opkomen van het tij.

De Hopewell Rocks zijn zandstenen rotsen in ongewone vormen. Door de grote hoeveelheden getijdewater zijn de rotsen aan de basis verder uitgehold dan de toppen.