• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Bay of Fundy

De grootste getijdenverschillen ter wereld
|

De Bay of Fundy is een baai aan de Atlantische kust, gelegen tussen de Canadese provincies New Brunswick en Nova Scotia. Een heel klein deel van de baai tipt de Amerikaanse staat Maine aan. In het verleden werd de baai ook wel French Bay/Baie francaise genoemd door de ontdekkingsreiziger en cartograaf Samuel de Champlain.

Bay of Fundy en de getijdeverschillen

De Bay of Fundy staat wereldwijd bekend om een van de hoogste getijverschillen ter wereld, samen met Nimas Basin en Burntcoat Head, beide gelegen in Nova Scotia. In het voorjaar worden daar verschillen gemeten van maar liefst 14,5 meter tussen eb en vloed, met incidentele uitschieters naar wel 16,3 meter.

De voortdurende strijd tussen de locaties in het gebied werd door de Canadese Hydrografische Dienst beoordeeld op een statistisch gelijkspel, met gemiddelde metingen van een 16,8 meter getijverschil.

Het grootste verschil dat ooit is gemeten was in de nacht van 4 op 5 oktober 1869 tijdens een tropische storm, waarbij een getijdeverschil in de Bay of Fundy werd gemeten van 21,6 meter, mede ten gevolge van een extreem lage luchtdruk en springtij.

Tijdens de 12,4 uur durende getijdeswitch stroomt er zo’n 115 miljard ton water in en uit de baai.

Cape Chignecto is gelegen in het uiterste westen van het Nimas Basin (deel van de Bay of Funda), waar het getijdewater via het smallere Minas Channel, het Minas Basin in- en uitstroomt. Dit kanaal is 5,6 kilometer breed en ongeveer 106,7 meter diep. Door deze zee-engte zijn de getijdestromen hier zeer krachtig. De kracht die hiermee gepaard gaat is te vergelijken met 8.000 treinmotoren of 25 miljoen paarden.

Hopewell Rocks

De Hopewell Rocks zijn verreweg de meest iconische rotsen van de regio en zijn gelegen in Hopewell Rock Park, een half uurtje rijden ten zuiden van de stad Moncton, New Brunswick.

The Hopewell Rocks, ook wel de Flowerpot Rocks genoemd, zijn bijzonder gevormde rotsformaties, veroorzaakt door de erosie van de getijden. De rotsen variëren in hoogte van 13 tot 23 meter. Ze zijn gelegen aan de oevers van Cape Hopewell. Vanwege de extreme getijverschillen zijn deze rotsen een aantrekkelijke toeristische locatie, aangezien de rotsen bij eb kunnen worden bewonderd vanaf het strand dat de  rotsen omgeeft. Hieraan is enig risico verbonden, aangezien men bijtijds het strand weer moet hebben verlaten bij het opkomen van het tij.

De Hopewell Rocks zijn zandstenen rotsen. Door de grote hoeveelheden getijdewater zijn de rotsen aan de basis verder uitgehold dan de toppen, wat resulteert in de ongewone vormen.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.2

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Mariëlla Luijkx Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge