Dawson City en Klondike zijn twee kleine stadjes in Yukon, Canada. Bij de volkstelling in 2011 telde het een bevolking van 1.319 inwoners. Dit is wel eens anders geweest.

Ooit was Dawson City, nu eigenlijk niet meer dan een dorp, een bruisende stad met meer dan 30.000 inwoners. Dat was in 1898, toen Dawson City in de hoogtijdagen van de goudkoorts duizenden Amerikanen en Canadezen naar het gebied trok. Ze waren toen allemaal op zoek naar een beter bestaan.

Dawson City is in 1897 opgericht door Joseph Ladue en werd vernoemd naar de Canadese geoloog George M. Dawson. Dawson had het gebied in 1887 verkend en in kaart gebracht. De stad diende als hoofdstad van Yukon vanaf de oprichting van het grondgebied in 1898 tot 1953. Toen werd de provinciezetel verplaatst naar de stad Whitehorse.

Geschiedenis van Dawson City en Klondike

Voordat Dawson City de sterke groei doormaakte eind negentiende eeuw, is de regio honderden jaren een belangrijke oogstregio geweest voor de Tr’ondëk Hwëch’in indianen en hun voorouders. Het hart van hun thuisland was Tr’ochëk, een vissersdorp bij de plaats waar de Klondike River uitmondt in de Yukon River. Tegenwoordig is dit een National Historic Site van Canada.

Dawson City was eind negentiende eeuw het roerige centrum van de Klondike Gold Rush. Het begon in 1896 toen een gemoedelijk tentenkamp van de First Nations binnen twee jaar veranderde in een bloeiende stad van 40.000 inwoners van 1898. In 1899, toen de goudkoorts weer was afgelopen, daalde het aantal inwoners naar slechts 8.000. Uiteindelijk in 1902 woonden er nog slechts 5.000 mensen in Dawson City.

De meeste gebouwen in Dawson City hebben de typische bouwstijl van de negentiende eeuw. Daarom moet alle nieuwbouw in enige mate voldoen aan deze bouwstijl.

Door de aanleg van de Alaska Highway, 300 kilometer zuidelijker, daalde het aantal inwoners nog drastischer. Doordat de Klondike Highway voorheen de te rijden route was naar Alaska, werd deze voor een groot deel overbodig en minder bereist. Dit was de reden dat de economie verder instortte. Aanleiding hiervoor om Whitehorse boven Dawson City te verkiezen als territoriale hoofdstad. Dit gebeurde in 1953.

Nadat de regio in de late negentiende eeuw een trekpleister was voor de bodemschatten (goud), werd het dat ook weer in 1978. Dit gebeurde toen er bij bouwwerkzaamheden per ongeluk in de bodem een vergeten collectie werd ontdekt van meer dan 500 weggegooide films. Deze films waren gemaakt van fragiele cellulosenitraat uit de vroege 20e eeuw, goed geconserveerd in de permafrost. Uiteindelijk werd deze historische vondst snel zuidelijk verplaatst naar de Library and Archives Canada en de Amerikaanse Library of Congress om plaats te nemen in de nationale archieven.

Landschap regio Dawson City en Klondike

Dawson City en Klondike liggen op de Tintina Fault, een breuklijn die een paar honderd kilometer naar het oosten loopt. Erosie-overblijfselen van lavastromen vormen de ontsluitingen direct ten noorden en ten westen van Dawson City en Klondike.

Klimaat

Net als het grootste deel van de Yukon, hebben Dawson City en Klondike een subarctisch klimaat. In de zomer kan de gemiddelde temperatuur oplopen tot 15,7 °C en in januari tot -26,0 °C. Daarnaast is de hoogste temperatuur ooit gemeten 34,7 °C op 31 mei 1983. En de laagste temperatuur ooit gemeten is -55,8 °C op 11 februari 1979.

Gemiddeld hebben telt de regio jaarlijks zo’n 70 vorstvrije dagen. Omdat de stad is gebouwd op de permafrost zullen zich in de toekomst problemen aandienen. Want permafrost is permanent bevroren aarde en in de toekomst kan het voorkomen dat het gaat smelten.