• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Dawson City en Klondike, Yukon Territory

De twee kleinste stadjes in Yukon
|

Dawson City en Klondike zijn twee kleine stadjes in Yukon, Canada. Bij de volkstelling in 2011 telde het een bevolking van 1.319 inwoners. Dit is wel eens anders geweest. Ooit was Dawson City, nu eigenlijk niet meer dan een dorp, een bruisende stad met meer dan 30.000 inwoners.

Dat was in 1898, toen Dawson City in de hoogtijdagen van de goudkoorts duizenden Amerikanen en Canadezen naar het gebied trok, allen op zoek naar een beter bestaan.

Dawson City is in 1897 opgericht door Joseph Ladue en werd vernoemd naar de Canadese geoloog George M. Dawson, die het gebied in 1887 had verkend en in kaart heeft gebracht. De stad diende als hoofdstad van Yukon vanaf de oprichting van het grondgebied in 1898 tot 1953, toen de provinciezetel werd verplaatst naar de stad Whitehorse.

Geschiendenis van Dawson City en Klondike

Voordat Dawson City de sterke groei doormaakte eind negentiende eeuw, is de regio honderden jaren een belangrijke oogstregio geweest voor de Tr’ondëk Hwëch’in indianen en hun voorouders. Het hart van hun thuisland was Tr’ochëk, een vissersdorp bij de plaats waar de Klondike River uitmondt in de Yukon River, nu een National Historic Site van Canada.

Dawson City was eind negentiende eeuw het roerige centrum van de Klondike Gold Rush. Het begon in 1896 toen een gemoedelijk tentenkamp van de First Nations binnen twee jaar veranderde in een bloeiende stad van 40.000 inwoners van 1898. In 1899, toen de goudkoorts weer was afgelopen, daalde het aantal inwoners naar slechts 8.000. In 1902 woonden er nog slechts 5.000 mensen in Dawson City.

De meeste gebouwen in Dawson City hebben de typische bouwstijl van de negentiende eeuw. Alle nieuwbouw moet in enige mate voldoen aan deze bouwstijl.

Door de aanleg van de Alaska Highway, 300 kilometer zuidelijker, daalde het aantal inwoners nog drastischer. Doordat de Klondike Highway voorheen de te rijden route was naar Alaska, werd deze voor een groot deel overbodig en minder bereist, waardoor de economie verder instortte. Dit was mede de aanleiding om Whitehorse boven Dawson City te verkiezen als territoriale hoofdstad. Dit gebeurde in 1953.

Nadat de regio in de late negentiende eeuw een trekpleister was voor de bodemschatten (goud), werd het dat ook weer in 1978, toen er bij bouwwerkzaamheden per ongeluk in de bodem een vergeten collectie werd ontdekt van meer dan 500 weggegooide films van fragiele cellulosenitraat uit de vroege 20e  eeuw, goed geconserveerd in de permafrost. Deze historische vondst werd snel zuidelijk verplaatst naar de Library and Archives Canada en de Amerikaanse Library of Congress om plaats te nemen in de nationale archieven.

Landschap regio Dawson City en Klondike

Dawson City en Klondike liggen op de Tintina Fault, een breuklijn die een paar honderd kilometer naar het oosten loopt. Erosie-overblijfselen van lavastromen vormen de ontsluitingen direct ten noorden en ten westen van Dawson City en Klondike.

Klimaat

Net als het grootste deel van de Yukon, hebben Dawson City en Klondike een subarctisch klimaat. In de zomer kan de gemiddelde temperatuur oplopen tot 15,7 °C en in januari tot -26,0 °C. De hoogste temperatuur die er ooit is gemeten is 34,7 °C op 31 mei 1983, de laagste temperatuur ooit gemeten is -55,8 °C op 11 februari 1979.

Gemiddeld hebben telt de regio jaarlijks zo’n 70 vorstvrije dagen. Omdat de stad is gebouwd op de permafrost (permanent bevroren aarde) zullen zich in de toekomst problemen aandienen als de permafrost smelt.

Een reis maken naar een van deze steden?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.2

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge