Het Roderick Haig-Brown Provincial Park in British Columbia is gedurende het gehele jaar een fascinerende plek om te bezoeken. Vooral begin oktober, tijdens de grote zalmtrek door de Adams River gaat één van de grootste Sockeye zalmtrekken in Noord-Amerika door Roderick Haig-Brown Provincial Park.

De Adams River perst zich hier door een smalle kloof die deel uitmaakt van de vallei. Dit stuk rivier heeft onder andere spectaculaire stroomversnellingen die enthousiaste rafters en kajakkers aantrekken.

Roderick Haig-Brown Provinciaal Park, het park van de zalmtrek

Hoewel Roderick Haig-Brown Provincial Park een prachtig park is om te wandelen, te paardrijden of te mountainbiken, heeft de jaarlijkse zalmtrek toch wel de grootste aantrekkingskracht op toeristen. Daarom is er elk vierde jaar een ‘dominante’ zalmtrek (2018 en 2022 zullen weer dominant zijn).

Tijdens de laatste drie weken van oktober trekt een record aantal zalmen de Adams River in om te beginnen aan de paaicyclus. De beste plek om de zalmen te kunnen zien paaien is op het uitkijkplatform dat gelegen is op ongeveer 300 meter ten westen van de parkeerplaats in het park.

Het park heeft geen kampeerfaciliteiten. Kortom, de 26 kilometer lange trails worden uitsluitend gebruikt om te wandelen en te mountainbiken in de zomer en voor cross countryskiën en snowshoeing in de winter.

Wildlife in het park

In het park en in de omgeving komt niet heel veel wildlife voor. Het is namelijk een klein park (1.076 hectare) dat een stuk van 11 kilometer rivier omgeeft. In het bijzonder vind je er wilde dieren zoals zwarte beren, herten, bevers en visarenden. Uiteraard zijn tijdens de zalmtrek de beren en visarenden goed vertegenwoordigd.

Bereikbaarheid van het park

Roderick Haig-Brown Provincial Park is eenvoudig bereikbaar vanaf de Trans Canada Highway en is gelegen tussen Kamloops en Revelstoke. Vanaf de TCH is het ongeveer tien minuten rijden naar de parkeerplaats van het park. Bovendien vormt het provinciale park de verbinding tussen Shuswap Lake en Adams Lake. Daarnaast is er in het park ook een Visitor Information Center.