De officiële taal in Canada is Engels en Frans. Hierdoor vind je op bijvoorbeeld landkaarten, verkeersborden of verpakkingen de omschrijvingen vaak zowel in het Engels als in het Frans.

Alleen in de provincie Quebec en deels New Brunswick (Oost-Canada) wordt Frans gesproken. Daar geldt het Frans als de eerste officiële en belangrijkste spreektaal. Omdat het Engels hier in vergelijking met de rest van Canada maar een ondergeschikte rol speelt, komt het voor dat straatnaam- en verkeersborden uitsluitend Franse benamingen hebben en geen Engelse benaming.

Wat goed is om te weten over de taal in Canada, is dat als je op vakantie naar Quebec gaat, dat de inwoners van Quebec heel trots zijn op hun cultuur en hun taal. Wanneer je direct in het Engels tegen ze spreekt, manen ze je om Frans te spreken en doen ze of ze je niet begrijpen.

Wanneer je direct in het Frans begint maar aangeeft liever op Engels over te gaan, dan blijken ze plots feilloos Engels te begrijpen en spreken.

Andere taal in Canada

Canada is een smeltkroes van culturen. Met name de stad Toronto heeft culturen vanuit de hele wereld en hier moet je zelfs niet gek opkijken als je ineens Nederlands hoort praten.

Ook de oorspronkelijke bevolking heeft zijn eigen taal in Canada. De Inuit in het noorden en de diverse First Nations culturen hebben elk hun eigen subculturen met diverse talen en dialecten.

In totaal zijn er twaalf  taalgroepen van de oorspronkelijke Canadese bevolking, die vervolgens weer zijn onder te verdelen in maar liefst 65 talen en dialecten.

Gebarentaal

Naast de gesproken en geschreven taal in Canada, is er ook een vijftal soorten gebarentaal.