Toen de roman van Anne of Green Gables werd gepubliceerd in 1908, konden de meeste mensen alleen maar dromen van een bezoek aan de magische omgeving waarin zich dit verhaal afspeelt. Het boek over de kleine Anne met het rode haar werd populair over de hele wereld.

Waarschijnlijk heeft vrijwel niemand van de miljoenen lezers ooit maar het idee gehad dat dit verhaal zich afspeelde op het kleine Prince Edward Island in Canada. Ze zullen zich zelfs hebben afgevraagd of het überhaupt wel een echte plaats is geweest. Welnu, dat is het! En inmiddels hebben miljoenen fans van over de hele wereld de reis naar PEI gemaakt om een bezoek te brengen aan de sprookjesachtige omgeving waar Anne haar avonturen meemaakte en waar de schrijfster Lucy Maud Montgomery’s haar inspiratie vandaan haalde.

Anne of Green Gables in PEI

Het Anne of Green Gables huis is gelegen in Cavendish in het National Park Prince Edward Island. Elk jaar trekt het Green Gables huis honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. In aanvulling op het Green Gables huis, zijn er op het eiland diverse musea en locaties die de bezoekers meer vertellen over Anne en de auteur Montgomery. Jaarlijks passeert de populaire musical van het verhaal de revue op het Charlottetown Festival in de zomer.

Van mei tot oktober kunnen bezoekers de verschillende historische plaatsen die in het boek zijn genoemd bezoeken. De georganiseerde rondleidingen benadrukken het erfgoed van het gebied en geven uitleg over de verschillende locaties. En natuurlijk zijn de bezoekers van het huis van harte welkom om de Haunted Woods en de Balsam Hollow paden te bezoeken, zoals deze zijn beschreven in het boek.

Leuke feiten

  • Bij de publicatie van het boek in 1908 was het boek onmiddellijk een groot succes. In de eerste vijf maanden werden reeds negentienduizend exemplaren verkocht.
  • Tijdens het eerste jaar werden er tien drukken verkocht en in 1909 werd het boekt vertaald in het Zweeds.
  • Wereldwijd zijn er tegenwoordig meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht in meer dan twaalf talen.
  • De term “Anne van Green Gables” is een geregistreerd handelsmerk en een gezamenlijk eigendom van de provincie Prince Edward Island en de erfgenamen van LM Montgomery.
  • De musical werd in 1965 geïntroduceerd in Charlottetown als onderdeel van het Charlottetown Festival. Tegenwoordig is het de langstlopende musical in Canada en wellicht in de wereld.
  • Jaarlijks bezoeken meer dan 125.000 mensen de Green Gables Heritage Place bij LM Montgomery Cavendish National Historic Site.

Anne of Green Gables en Japan

De auteur Montgomery werd opgenomen in het Japanse onderwijsprogramma in 1952. Hiervoor is een bijzondere oorzaak. In 1939 verliet Miss Shaw Japan. Zij was destijds een missionaris uit New Brunswick. Zij gaf haar vriendin Hanako Muraoka haar gewaardeerde exemplaar van Anne van Green Gables. Stiekem vertaalde haar vriendin de tekst Montgomery’s boek in het Japans. De titel was Akage No Anne (Anne met het rode haar).

Toen de Tweede Wereldoorlog eindigde en ambtenaren op zoek waren naar aanstootgevende westerse literatuur op scholen om deze te verbannen, bracht Muraoka haar vertaling uit van het boek in het Japans. Sindsdien is Anne een deel van de Japanse cultuur geweest met haar exotische rode haar en komische openhartigheid.

Tegenwoordig is er zelfs een Anne Academie in Japan, er zijn nationale fanclubs en een school voor verpleegkundigen met de bijnaam “The Green Gables School of Nursing”, een zusterschool van de Prince Edward Island University School of Nursing.

Duizenden Japanners komen elk jaar naar Prince Edward Island om aan de oorspronkelijke cultuur te snuffelen. Toen het Green Gables House in 1997 in brand vloog stuurde de Japanse regering direct geld voor het herstel van het huis. Er is dus een nauwe verbintenis tussen de Japanse bevolking het een klein, maar zeer sterk stukje Canadese cultuur.

Bekijk hier een videofragment van Anne of Green Gables