Cape Breton Island is een eiland aan de Atlantische kust en gelegen aan de noordzijde van de Canadese provincie Nova Scotia. De naam van het eiland is waarschijnlijk afgeleid van de naam Breton, de verengelste versie van de Franse regio Bretagne.

De oppervlakte van het eiland beslaat met 10.311 vierkante kilometer ongeveer negentien procent van het landoppervlak van Nova Scotia. Het schiereiland is met Nova Scotia verbonden door de 1.385 meter lange dam, de Canso Causeway.

Het schiereiland wordt omgeven door de Gulf of Saint Lawrence aan de westzijde en door de Atlantische Oceaan aan de oostzijde. De hellingen op Cape Breton Island lopen in hoogte op van zuid naar noord, waar ze in de hooglanden van het noorden uitkomen. Bras d’Or, het centraal gelegen en tevens grootste meer van Cape Breton Island, is een van ’s werelds grotere zoutwatermeren.

De bevolking van rond de 135 duizend inwoners is verdeeld over het eiland, maar vooral geconcentreerd in de westelijk gelegen plaatsen Sydney en Glace Bay.

Geschiedenis van Cape Breton Island

De oorspronkelijke bewoners van Cape Breton Island waren maritieme inboorlingen, de voorouders van de Mi’kmaq. Ook wel de First Nations die het gebied bewoonden toen de eerste Europese kolonisten voet aan wal zetten. Echter is de Cabot Trail vernoemd naar de ontdekkingsreiziger John Cabot, die het eiland bezocht in 1497. Ondanks dat historici twijfelen aan dat gegeven.

In de zeventiende eeuw is er strijd geleverd tussen Engelse en Franse strijders om de rechten over het eiland. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is de toeristische sector sterk in opkomst gekomen. Met name de prachtige natuurparken en de fameuze Cabot Trail trekken toeristen van over de hele wereld naar het eiland.

Vanwege de rijke historie uit het koloniale tijdperk is het historische kustplaatsje Louisbourg een voorname trekpleister. Bovendien is dit plaatsje deels gereconstrueerd door Parks Canada. Daarnaast trekt deze National Historic Site jaarlijks gemiddeld 90.000 bezoekers.