De provincie Nova Scotia is een schiereiland dat in het Westen grenst aan New Brunswick en verder wordt omgeven door zee. Na Prince Edward Island is Nova Scotia de kleinste provincie van Canada. De oppervlakte is iets groter dan Nederland en met nog geen miljoen inwoners, waarvan er ruim 400 duizend in de hoofdstad Halifax wonen, is de provincie relatief vrij dicht bevolkt.

In het Noorden van de provincie vormt een 1385 meter lange dijk de verbinding met Cape Breton Island. Door de vorm van het schiereiland is er geen plaats waar je verder bent verwijderd van de oceaan dan 67 kilometer.

 

Natuur in Nova Scotia

Nova Scotia is een vrij vlakke provincie en bestaat in het binnenland voor een groot deel uit heuvellandschap. Het landschap op Cape Breton Island is iets ruiger. Bijzonder aan de Bay of Fundy, de baai tussen het schiereiland en het vaste land, is het enorme getijdenverschil, het grootste in de wereld. Het verschil tussen eb en vloed is hier maar liefst 16,8 meter. Bij de Hopewell Rocks kun je bij eb over de bodem van de oceaan lopen, maar wees snel weer terug, want het water stijgt zeer rap.

Cape Breton Island is een prachtige bestemming. De Cabot Trail, een van de mooiste ‘scenic rides’ ter wereld, is een prachtige meanderende weg langs de steile kliffen van net eiland. Met adembenemende uitzichten vanaf de kliffen en mooie parken om te recreëren is Cape Breton Island een prima vakantiebestemming voor de natuurliefhebber.

 

Cultuur

Nadat de oorspronkelijke bewoners van Nova Scotia waren verdreven door de Fransen, werd de provincie later geconfisqueerd door de Engelsen. Deze Engelse cultuur is heden ten dage nog duidelijk te zien. De schilderachtige vissersdorpjes langs de Atlantische kust staan bol van de oude cultuur. Echte trekpleisters zijn de vuurtoren van Peggy’s Cove, Lunenburg en Mahone Bay.

 

Ocean’s playground

Het motto op de kentekenplaten van de auto’s in Nova Scotia is Ocean’s Playground, waarbij wordt gerefereerd aan de invloed van de omringende zeeën: de Atlantische oceaan, de Bay of Fundy, de Gulf of St. Lawrence en de Gulf of Maine.