Gros Morne National Park ligt op Newfoundland, in de meest oostelijke provincie van Canada. Het park heeft een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En dat is niet voor niets. De unieke natuur met kliffen, fjorden, watervallen en zandstranden maakt dit park tot een schitterende reisbestemming.

Unieke geologie in Gros Morne National Park

Het park dankt zijn naam aan de op een na hoogste bergtop van Newfoundland: Mount Gros Morne (806 meter) die in het park ligt. Deze berg maakt deel uit van de Long Range Mountains. Het zijn de geërodeerde resten van een bergketen die zich 1,2 miljard jaar geleden vormde.

In het park is goed te zien hoe de bodem in het park zich heeft ontwikkeld onder invloed van de platentektoniek van de aardkorst. De diepe aardkorst van de oceaan en de mantel van de aarde liggen hier namelijk bloot.

In Gros Morne National Park bestaat de bodem vooral uit zandige leem, leisteen, kalksteen en zandsteen. Deze steenachtige ondergrond zorgt voor een niet erg vruchtbare bodem en dat is de oorzaak van het soms bijna buitenaardse uiterlijk van het park. Bonne Bay en de Table Lands zijn hiervan de beste voorbeelden.

Highlights van het park

De Table Lands

De Table Lands liggen tussen de plaatsjes Trout River en Woody Point. Dit deel van het park heeft veel weg van een dorre woestijn en steekt absoluut af bij het algemene beeld dat men heeft bij het verder weelderig groene Newfoundland.

De Table Lands zijn opgebouwd uit peridotiet, een soort gesteente dat afkomstig is uit de aardmantel en een paar honderd miljoen jaar geleden aan de oppervlakte is gekomen. Dit gesteente bevat zeer weinig calcium maar aanzienlijke hoeveelheden ijzer die het gesteente een typisch rode roestkleur geven.

Western Brook Pond

Western Brook Pond is de zoetwaterfjord die zich tijdens de laatste ijstijd heeft gevormd onder de invloed van de gletsjers. De gletsjer die de fjord heeft gevormd trok zich echter terug voordat deze de zee bereikte, waardoor een zoetwaterfjord is achtergebleven.

Toen de gletsjer wegsmolt werd de 30-kilometer lange fjord met het smeltwater gevuld. Het water in de fjord is bijzonder helder en het is dan ook een aparte ervaring om hier te zwemmen. Pissing Mare Falls is de hoogste waterval en stort zich vanaf een hoogte van 350 meter in de diepte.

Wildlife in Gros Morne

Sinds rond 1900 de eland in Newfoundland opnieuw werd uitgezet, is de populatie flink toegenomen. Andere wilde dieren in het park zijn onder andere kariboes, zwarte beren, vossen, poolvossen, hazen, eekhoorns, lynxen, rivierotters en bevers.

De baai St. Pauls Inlet is een goede plek om zeehonden en kleine walvissoorten te gaan spotten. Je kan hier bijvoorbeeld per kajak op zoek gaan naar pilotwhales en bultruggen.

Activiteiten in het park

Wandelen is veruit de meest populaire activiteit in Gros Morne National Park. Er zijn 20 gemarkeerde wandelpaden, waarbij men er voor kan kiezen om de kuststrook te gaan verkennen of om het binnenland in te trekken. Eén van de meer uitdagende wandelroutes is de 16 kilometer lange James Callaghan Trail over Gros Morne Mountain.

Bereikbaarheid van het park

Het park is bereikbaar door vanaf het vasteland van Canada met de veerboot naar Newfoundland te reizen. Je vertrekt dan vanuit Sydney op Cape Breton Island naar Channel-Port aux Basques op Newfoundland. Gezien de ligging kan je een mooie combinatie maken met een bezoek aan Cape Breton en de Cabot Trail.