• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

De Icefields Parkway

De highlights om te bezoeken
|

De Icefields Parkway, ook bekend als Highway 93 North, is een schilderachtige weg in de Rockies van Alberta, Canada. In feite begint de weg Highway 93 al in het zuiden van de VS, in Wickenburg, Arizona om precies te zijn.

Vanaf de grens tussen de VS en Canada gaat de weg verder noordelijk als Highway 93 North. Het stuk van Highway 93 tussen Lake Louise en het bergstadje Jasper heet de Icefields Parkway.

De route van de Icefields Parkway

De route van de Icefields Parkway doorkruist het ruige landschap van de Canadese Rockies. Dit ruige landschap kom je tegen wanneer je reist vanuit Banff National Park naar het stadje Jasper in het Jasper National Park.

Aan het zuidelijke einde van deze bergsnelweg, gaat de Icefields Parkway over in de Trans Canada Highway (Highway 1). Deze weg komt vanuit het westen via Yoho National Park in British Columbia en gaat via Banff en Canmore verder richting het oosten naar Calgary.

Er is ook nog een tweede route die het stadje Banff verbindt met Lake Louise: de Bow Valley Parkway, Highway 1 en Highway 1A. De Highway 1A loopt parallel aan Highway 1 en passeert ongeveer halverwege de berg Castle Mountain. Dit is namelijk een imposante berg die getypeerd wordt door een bergkam die lijkt op de kantelen van een kasteel.

Vanaf Lake Louise gaat de weg verder als de Icefields Parkway en leidt 230 kilometer door een schilderachtig deel van de Rockies. De aanleg van de weg werd voltooid in 1940. De naam is ontleend aan de Columbia Icefield, die in het zuidelijk deel van Jasper National Park vanaf de Parkway te zien is.

Tips bij je bezoek aan de Icefields Parkway

Crowfoot Glacier

De Crowfoot gletsjer ligt in het Banff National Park, zo’n 32 km ten noordwesten van Lake Louise. Vanaf de Icefields Parkway is de gletsjer enorm goed zichtbaar. Hij ligt aan de noordoostelijke flank van Crowfoot Mountain. Het smeltwater van de gletsjer voedt de Bow River. Kortom is dit de rivier die voor een groot deel door Banff National Park stroomt en via Canmore de Great Plains in stroomt.

De gletsjer heeft zich aanzienlijk teruggetrokken sinds het einde van de Kleine IJstijd en de gletsjer beslaat nu nog zo’n 1,5 km².

Bow Summit

De Bow Summit is een 750 meter hoge bergtop bij Peyto Lake. Het is even een stukje lopen en klimmen (wel goed toegankelijk) vanaf de parkeerplaats. Maar eenmaal op het uitkijkpunt aangekomen word je beloond met een onvergetelijk uitzicht op Peyto Lake.

Omdat dit een zeer toeristische attractie is en wij onze klanten graag de beste tips geven: bezoek de Bow Summit voor 10 uur ’s morgens of na 16 uur ’s middags om de grote drukte te ontlopen.

Mistaya Canyon

Mistaya is een dal in het westelijk deel van de provincie Alberta. Het dal is gevormd door de rivier de Mistaya. De kenmerkende rotswanden maken de Mistaya Canyon een aantrekkelijke attractie. Bovendien is de canyon eenvoudig bereikbaar vanaf de Parkway. Via een 500 meter lang pad aan de westzijde van de Icefields Parkway is de canyon te bereiken.

Parker Ridge Trail

De Parker Ridge Trail is een wandelpad waar je aan het einde, maar ook onderweg wordt beloond met geweldige uitzichten. De route is 2,7 kilometer lang en makkelijk af te leggen, dus ook voor mensen met kinderen geschikt.

Het hoogtepunt van de wandeling is waarschijnlijk de enorme Saskatchewan Glacier, de gletsjer die de Saskachewan River voedt. Daarnaast zijn er een aantal prachtige sneeuw- en ijspieken die het landschap sieren. Vooral indrukwekkend zijn de uitzichten op Mount Athabasca en Hilda Peak in het westen.

Columbia Icefield

De Columbia Icefield is het grootste ijsveld van de Rocky Mountains en is gelegen op de grens tussen Alberta en British Columbia. Het totale ijsveld beslaat zo’n 325 vierkante kilometer en is tussen de 100 en 365 meter dik.

Het ijsveld voedt in totaal 8 voorname gletsjers, waarvan een deel zichtbaar is vanaf de Icefields Parkway. In de zomer is er voor toeristen de mogelijkheid om het ijsveld te bezoeken met een van de zogenaamde ‘snowcoaches’. Dat zijn enorme bussen die gemaakt zijn om over de gletsjers te rijden.

Athabasca Falls

Athabasca Falls is een waterval in Jasper National Park in het hoger gelegen deel van de Athabasca River, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van het Jasper. De waterval ligt net ten westen van de Icefields Parkway. Athabasca Falls is niet zozeer bekend om de hoogte van de watervallen, slechts 23 meter, maar meer om het geweld waarmee het water naar beneden valt. Dit komt door de grote volumes water die door een relatief smalle doorgang hun weg vinden.

De rivier stroomt over een laag van hard kwartsiet en door het zachtere kalksteen daaronder heeft de waterval een diepe kloof gevormd. Athabasca falls kan vanuit een fiks aantal hoeken worden gefotografeerd en gefilmd. Dit komt doordat er goed begaanbare paden en platforms zijn aangelegd. De nabijgelegen parkeerplaats is toegankelijk vanaf de Icefields Parkway, maar ook vanaf Highway 93A.

Toerisme

Met name in de maanden juli en augustus is de Icefields Parkway vrij druk met maximaal 100.000 voertuigen per maand. De Parkway bestaat voor het grootste deel uit twee rijbanen, met hier en daar een extra baan om elkaar te passeren. Verspreid langs de weg zijn parkeerplaatsen en lookouts om te genieten van de omgeving en de uitzichten.

Wanneer je over de Icefields Parkway rijdt is het altijd belangrijk alert te blijven in verband met wildlife dat plotseling kan oversteken. Maar ook voor zogenaamde ‘bear jams’, toeristen die langs de weg zijn gestopt om wildlife te fotograferen en te filmen. Sneeuw kan op elk moment van het jaar voorkomen en bereid je dus ook altijd voor op een eventuele snelle omslag van het weer als je op pad gaat.

Parkpas

Voor Canadese nationale parken is een vergunning nodig om te mogen rijden. Zo geldt dat ook voor de Icefields Parkway. Men dient hiervoor een parkpas te kopen. Deze is een jaar geldig en in alle Canadese nationale parken. In de buurt van Lake Louise en bij Jasper vindt er controle plaats.

Interesse in een reis langs deze route?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Mariëlla Luijkx Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge